surdegshjälp

En surdeg kan vara lite knepig ibland 🙂
Här delar vi våra bästa tips!

Vilket mjöl blandar du surdegen med?

Det är ganska så fritt fram för alla sorter, det beror på vilken typ av bröd du vill baka.

Man kan faktiskt blanda surdegen på vilket mjöl som helst. Du kan också välja att mata en vetesurdeg med rågmjöl, för att så småningom få en rågsurdeg eller tvärtom. 

Du kan ju också ha flera olika surdegar, vi har en på vete, en på råg och en på dinkel. 
Men vill man inte mata flera samtidigt så ta det mjöl som passar dig bäst. 
Vetesurdegen är den som är vanligast, den kan man ju ha till både bullar och bröd. 
Rågen kanske passar bättre om man brukar baka lite grövre och mörkare limpor. 

Dinkel eller emmer är ett bra alternativ om man vill ha ett bröd på bara dessa mjöler. De brukar vara lite snällare mot magen om man är känslig mot gluten. 

Det är bara fantasin som sätter gränserna!
Testa dig fram för vad din surdeg tycker om & vad som passar dig bäst. 

Vilket mjöl är bäst till surdegsbröd?

Det är roligare att använda ett ekologiskt hantverksmjöl. Men surdegsbröd lämnar mycket frihet till den som bakar.

Du kan faktiskt använda vilka sorter du vill. Det beror helt på hur ljus eller grov du vill ha din limpa. Vissa föredrar att bara ha siktat mjöl i och andra fullkorn.
Vi brukar baka de flesta av våra bröd på vetemjöl special & ca 20-50% fullkornsmjöl av olika sorter. 

Emmer, dinkel & svedjeråg är tre kultursorter som tillför lite extra smak. Dinkel finns både siktat & fullkorn. Extra gott är att rosta svedjerågen i ugnen först tills den blir gyllene. 
Du kan även välja att baka bara på dinkel eller dinkel/emmer, det är snällare mot magen om man är känslig mot gluten.

Vetemjöl special innehåller lite mer gluten & högre protein, vilket gör degen lättare att hantera och brödet fluffigare. Kan vara bra att börja med om man känner sig osäker. 

Det blir oftast bröd ändå, så det är bara att våga prova sig fram! Lycka till! 🙂 

Hur länge ska surdegs stå och sura?

Det beror på hur du väljer att ta hand om din surdeg.

Det finns oändligt många sätt att sköta sin surdeg på. Här ger vi exempel på hur vi tar hand om vår. Det är också baserat på att vi använder surdegarna nästan varje dag. 

När vi på morgonen tar av vår surdeg till dagens bröd så låter vi sedan surdegen stå framme. När vi är klara med surdegen för dagen så matar vi upp den, med ca 50/50 mjöl och vatten med den mängd vi behöver till nästkommande dag. Därefter får den stå framme någon timme, beroende på hur mycket som var kvar. Är det väldigt lite surdeg kvar kan det vara bra att mata upp den först lite och sedan lite mer efter någon timme, så den får komma igång. 
Är det mycket surdeg kvar? Då kanske det är läge att ta ut lite och slänga innan du matar surdegen på nytt. Så att du får rum att mata upp den tillräckligt med nytt mjöl och vatten. 

När du ser att surdegen börjar komma igång på nytt, då kan du ställa in den i kylen igen för nästkommande dag. 

Ska du inte baka på ett tag? 
Mata upp surdegen och ställ in i kylen, där kan den stå ett bra tag, men tänk på att du behöver mata upp den varje dag ett par dagar innan du ska baka igen. Alternativ att du matar upp den med jämna mellanrum. 
Vi bakar på vår surdeg utan att mata upp på nytt när den stått som längst 2 dygn. Därefter tycker vi att den förlorar sin kraft. 

Inget sätt är fel med surdeg, så länge man får till det. Det finns massor med olika sätt & konsistenser på surdegar. Den här fungerar för oss. 
Det finns massor av bra böcker att läsa om surdegsvärlden. Google är faktiskt också en bra vän även här. Mycket tips hittas också på olika videosajter. 
Lycka till! 

Hur länge...

Det viktigaste är att använda ett ekologiskt hantverksmjöl. Men det finns flera faktorer att ta i beaktning.

vatten
vetemjöl
halländskt/öländskt lantvete fullkorn 30%
vetesurdeg
oraffinerat havssalt

kontakt

ÖPPETTIDER

mån-fre 07:30-17:00

lör 08:00 - 14:00

ÖPPETTIDER I PÅSK

Skärtorsdagen 14/4 - 07.30-17.00
Långfedagen 15/4 - 07.30-14.00
Påskafton 16/4 - 08.00-14.00
Påskdagen 17/4 - STÄNGT
Annandag påsk 18/4 - STÄNGT