recept

Här delar vi med oss av några av våra favoritrecept. 🙂

Surdegsbröd

Detta receptet blir ett bröd, variera med fullkornsmjöl efter tycke och smak. Det fungerar med vilket som, råg eller vetefullkorn. Receptet är skrivet för att köras dag 1 och bakas dag 2.

300g vetemjöl eller vetemjöl special 
100g fullkornsmjöl av valfri sort 
300g vatten (ca 25-30 grader) 
100g surdeg 
15g havssalt

Dag 1:
1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg, det gör inget om allt inte blir ordentligt blandat. 

2. Låt degen vila i 30 minuter. Under den här tiden suger mjölet upp vattnet och gluten bildas genom vila istället för knådning.

3. Nu ska degen jäsa tills den ökat sin volym med två tredjedelar ungefär. Tiden varierar beroende på temperatur, men det tar ca 2-4 timmar. Om man vill, kan man 3-4 gånger under jäsningen dra och vika kanterna in mot mitten på degen, precis som ett paket. Blöt händerna så klibbar det inte så mycket.
Detta gör att degen utvecklar starkare gluten och degen blir lättare att jobba med. 

4. Nu är det dags att forma brödet, ta kanterna och vik mot mitten, upprepa tills degen är en spänd boll. 

5. Förbered din jäskorg eller form, lägg i duken och strö på lite mjöl. Alternativt, doppa i valfria frön. 
Lägg ner den med den släta sidan neråt. Låt gärna jäsa ytterligare en timme i rumstemperatur. 

6. Sätt degen i kylen över natten. 

Dag 2:
7. Sätt ungen på 250 grader. 

8. Stjälp upp brödet på en plåt eller lägg i en gjutjärnsgryta. Ett tips är att förvärma plåten. 

9. Snitta brödet med ett rakblad, rätt över eller gör valfritt mönster. Mjöla innan snittningen om du vill ha ett tydligare mönster. 

10. Släng några isbitar i botten på ungen och baka i 15 minuter (alternativt sätt en ugnsform längst ner som du häller en skvätt vatten i när du stoppar in brödet). Ångan som bildas gör att skorpan inte stelnar direkt så att brödet kan expandera ordentligt. 

11. Vädra ut ångan efter 15 minuter och baka tills skorpan fått fin färg. Ca 10-15 minuter till. 

Låt brödet svalna innan du skär i det för att behålla fukten. 
Lycka till! Läs mer tips i vår surdegsguide i menyn.

Surdegsfralla

Detta recept blir en fralla. Multiplicera vikterna men det antalet frallor du själv önskar göra. Toppa gärna med valfria frön. Receptet är skrivet för att köras dag 1 och bakas dag 2.

35g vetemjöl eller vetemjöl special 
15g fullkornsmjöl av valfri sort 
35g vatten (ca 25-30 grader) 
15g surdeg 
2g havssalt

Dag 1:
1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg, det gör inget om allt inte blir ordentligt blandat. 

2. Låt degen vila i 30 minuter. Under den här tiden suger mjölet upp vattnet och gluten bildas genom vila istället för knådning.

3. Nu ska degen jäsa tills den ökat sin volym med två tredjedelar ungefär. Tiden varierar beroende på temperatur, men det tar ca 2-4 timmar. Om man vill, kan man 3-4 gånger under jäsningen dra och vika kanterna in mot mitten på degen, precis som ett paket. Blöt händerna så klibbar det inte så mycket.
Detta gör att degen utvecklar starkare gluten och degen blir lättare att jobba med. 

4. Lägg degen i en plastlåda med lock, gärna lite oljad. Ställ in i kylen för natten.  

Dag 2:
7. Sätt ungen på 250 grader. 

8. Stjälp upp degen på mjölad bänk, dela sedan degen till så många frallor du vill ha. Doppa gärna i frön. Annars kan du strö lite mjöl över.  

10. Släng några isbitar i botten på ungen och baka i 12 minuter (alternativt sätt en ugnsform längst ner som du häller en skvätt vatten i när du stoppar in brödet). Ångan som bildas gör att skorpan inte stelnar direkt så att frallorna kan expandera ordentligt. 

11. Vädra ut ångan efter 12 minuter och baka tills skorpan fått fin färg. Ca 5-10 minuter till. 

Lycka till! Läs mer tips i vår surdegsguide i menyn. 

Kalljäst bröd

För dig som gärna vill kalljäsa brödet men inte känner för surdeg, kommer här ett recept på vår populära Rågkudde, bakat på jäst. Receptet blir ett bröd.

340g vetemjöl eller vetemjöl special 
90g fullkornsmjöl av valfri sort 
360g vatten (ca 25-30 grader) 
5-20g jäst
12g havssalt

Dag 1:
1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg, det gör inget om allt inte blir ordentligt blandat. 

2. Låt degen vila i 30 minuter. Under den här tiden suger mjölet upp vattnet och gluten bildas genom vila istället för knådning.

3. Nu ska degen jäsa tills den ökat sin volym med två tredjedelar ungefär. Tiden varierar beroende på temperatur, men det tar ca 2-4 timmar. Om man vill, kan man 3-4 gånger under jäsningen dra och vika kanterna in mot mitten på degen, precis som ett paket. Blöt händerna så klibbar det inte så mycket.
Detta gör att degen utvecklar starkare gluten och degen blir lättare att jobba med. 

4. Nu är det dags att forma brödet, ta kanterna och vik mot mitten, upprepa tills degen är en spänd boll. 

5. Förbered din jäskorg eller form, lägg i duken och strö på lite mjöl. Alternativt, doppa i valfria frön. 
Lägg ner den med den släta sidan neråt. Låt gärna jäsa ytterligare en timme i rumstemperatur. 

6. Sätt degen i kylen över natten. 

Dag 2:
7. Sätt ungen på 250 grader. 

8. Stjälp upp brödet på en plåt eller lägg i en gjutjärnsgryta. Ett tips är att förvärma plåten. 

9. Snitta brödet med ett rakblad, rätt över eller gör valfritt mönster. Mjöla innan snittningen om du vill ha ett tydligare mönster. 

10. Släng några isbitar i botten på ungen och baka i 15 minuter (alternativt sätt en ugnsform längst ner som du häller en skvätt vatten i när du stoppar in brödet). Ångan som bildas gör att skorpan inte stelnar direkt så att brödet kan expandera ordentligt. 

11. Vädra ut ångan efter 15 minuter och baka tills skorpan fått fin färg. Ca 10-15 minuter till. 

Låt brödet svalna innan du skär i det för att behålla fukten. 
Lycka till! Läs mer tips i vår surdegsguide i menyn.

Vegansk Brownie

Härligt krämig och chokladig brownie med kokostryffel.

Brownie:
200g rapsolja
340g socker
220g vetemjöl eller dinkelsikt
80g kakao
150g vatten
50g ljus sirap
5g salt 
extra gott med flingsalt på toppen 

Tryffel:
100g kokosmjölk
75g kokosgrädde
150g mörk choklad
5g glukossirap 

Tryffel:
1. Koka upp mjölk & grädde. häll sedan detta över chokladen i en bunke. 

2. Häll i glukossirapen. Rör tills all choklad smält och blandat sig. Ett tips är att mixa den, om du känner att den inte blir helt slät. 

3. Låt tryffeln svalna medans du gör kakan. 

 
Brownie:
1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Rör ihop alla ingredienserna i en bunke. Du kan röra med en slev, elvisp behövs inte. 

3. Fyll bull/muffinsformar med smet till två tredjedelar. 

4. Grädde i ugnen i ca 10-20 min beroende på storlek. De ska börja bubbla lite i mitten och ha fått lite fastare kanter. Men fortfarande vara krämiga i mitten. 

5. Låt svalna & bred ut eller spritsa på tryffeln. Toppa gärna med lite flingsalt.
Ät direkt eller kyl ner först, vilket du föredrar. 

kontakt

ÖPPETTIDER

mån-fre 07:30-17:00

lör 08:00 - 14:00

ÖPPETTIDER I PÅSK

Skärtorsdagen 14/4 - 07.30-17.00
Långfedagen 15/4 - 07.30-14.00
Påskafton 16/4 - 08.00-14.00
Påskdagen 17/4 - STÄNGT
Annandag påsk 18/4 - STÄNGT